Pod gondolo –
Bellevue

Tura je namenjena bolj pripravljenim gorskim kolesarjem, saj vas čaka skoraj 13 km poti in 716 višinskih metrov vzpona.

Začetek poti je na platoju pri spodnji postaji Gondole, pred Trgovino SB Shop. Tukaj, na nadmorski višini 334m začnete zelo zanimivo, kolesarsko dogodivščino z vzponom na Bellevue na Mariborskem Pohorju.

Najprej vas pot pelje od platoja pod Gondolo, mimo restavracije La Cantina, čez manjši mostiček proti osrednjem parkirišču pod Pohorjem, kjer lahko že prej parkirate vaše jeklene konjičke. Na zgornji strani parkirišča nadaljujete naravnost v gozd po utrjeni makadamski poti v smeri Begove ulice in naselju Hrastje, kjer boste kolesarili po čudoviti Rožni dolini mimo obrambnega doma in pod številnimi vinogradi. na koncu Begove ulice, v T križišču, zavijete levo v smeri Pohorja. Pot se začne vzpenjati po naselju okoli 3km, po asfaltirani cesti. Skozi naselje Markovo nadaljujete še kak kilometer po asfaltirani cesti nato pa zavijete levo v gozd na makadam. To gozdno cesto domačini imenujejo »Kordek«. Tega križišča ne morete zgrešiti, saj vas bo veliko kažipotov usmerilo na ta "naš" Kordek. Pot po makadamu nadaljujete navkreber v smeri Bellevue.

Čaka vas 8km zmernega vzpona po utrjeni makadamski cesti in 600 višincev. Pot popelje mimo znamenitega pohodniškega in kolesarskega počivališča Šanijeva Klop, do smučišč Videc in Stolp na Mariborskem Pohorju. Navigacije ne bo težava, saj vas makadamska cesta vijugasto vodi po pobočju Pohorja v smeri proti vrhu. Na desni strani boste zagledali mogočno strmino smučišča Videc, katera je pozimi označena s črno barvo. Že nekaj ovinkov in premaganih višinskih metrov naprej pa prečkate traso sedežnice Stolp ter tik pod vrhom prišli do izteka smučišča Stolp. Ob vaši poti, tik pred vrhom in koncem vaše kolesarske ture si lahko ogledate znamenito cerkev Sv. Bolfenk.

Takoj za cerkvijo prispete na veliko parkirišče pred zgornjo postajo Gondole na nadmorski višini 1042m. Osvojili ste vrh in prikolesarili do najbolj zanimive razgledne točke Mariborskega Pohorja, od koder se vam odpre čudovit razgled na Maribor in okolico. Sedaj se lahko naužijete narave in razgledov, lahko se razvajate pri katerem od hotelirjev ali gostincev, kjer boste našli nekaj za vsak okus. Če ste pripravljeni na nadaljevanje kolesarjenja, pa se prav tukaj začenja več različnih kolesarskih poti proti različnim koncem Mariborskega Pohorja.

Težavnostna stopnja
Dolžina 12,06 km
Nagib 7 %
Najnižja točka 334 m
Najvišja točka 1050 m
Višinska razlika 716 m
Prenesi GPX