Bellevue –
Areh

Zanimiva gorsko kolesarska pot po utrjeni makadamski cesti po grebenu osrednjega dela Pohorja. Nezahtevna tura v razdalji 6.55 km, vas bo zapeljala po razgibanem območju gozdnega Pohorja. V tej smeri boste premagali 212 višinskih metrov.

Pot začnete na vrhu Mariborskega Pohorja, na 1042nmv. To je priljubljena razgledna točka na mesto Maribor. Nato pričnete z vzponom mimo cerkve sv. Bolfenk, ob asfaltni cesti in skoraj takoj nadaljujete pot v desno po makadamski poti ob smučišču Stolp v smeri zahoda do Mariborskega razglednega stolpa. Priporočamo vam, da se povzpnete tudi na vrh stolpa. Razgled je veličasten, Maribor in okolico boste imeli na dlani.

Nadaljujte pot po gozdu proti zahodu. Vozili se boste po priljubljeni poti proti Arehu. Na tej trasi boste imeli nešteto možnosti za oglede in razglede ob sami poti. Najprej se boste peljali mimo črpalne postaje, nadaljevali pot ob smučišču Videc, katerega boste na vaši desni strani tudi obvozili, po manjšem vzponu dosežete Ledinekov kogel (1182 mnv.), kjer se nahaja znamenit radar za spremljanje in nadzor zračnega prostora in je res markanten objekt na Pohorju. Po krajšem spustu, pridete do križišča pri Bukvi (1132 mvn), mimo odcepa za Mariborsko kočo, kjer nadaljujete pot desno, v smeri Areha. Sedaj obvozite smučišče Partizanka in nadaljujete po glavni makadamski cesti poti rahlo v levo, naprej mimo Zelene eko vasi Ruševec.

Nadaljujte po grebenu, kjer se boste po dveh krajših spustih pripeljali do male jase z elektro transformatorjem, do katerega je speljan električni daljnovod iz Dravske doline. Tukaj prečkate makadamsko cesto Ruše – Glažuta in nadaljujete naravnost v smeri jezera - vodnega zajetja pri Arehu. To je že območje priljubljenega smučišča in skoraj ste že na cilju. Ob zajetju lahko občudujete razglede proti dolini, v smeri zahoda pa že zagledate cerkev sv. Areha in ob njej Ruško kočo. Od vodnega zajetja pot nadaljujete naravnost po otroškem smučišču navkreber, mimo Areškega studenca (Romanov studenec) v smeri starega hotela Areh.

Ko premagate še zadnje metre vzpona, pripeljete na glavno parkirišče na Arehu, na nadmorski višini 1254m. Vzemite si čas za počitek na livadi ob cerkvi sv. Areha ali pa se okrepčajte v znameniti planinski koči – Ruška koča.

Prikolesarili ste do cilja naše opisane poti. Seveda pa ni potrebe, da se ustavite ali vrnete na izhodišče. Iz Areha lahko vožnjo nadaljujete v smeri Rogle, Ruš, Frama in ostalih zanimivih točk na in ob Pohorju.

Opisano tura prečenja dela Pohorja je zanimiva iz več vidikov. Zaradi uporabe žičnice pri začetnem vzponu je pot Bellevue – Areh in nazaj možno izvesti v nekaj urah, kar je impresivno v primerjavi z običajnim dnevnim planinskim prečenjem. Uporaba gondolske žičnice pomeni tudi začetek kolesarjenja na nadmorski višini 1000 m. Najbolj pa navdušuje narava in divja, neposeljena pokrajina.

Pohorje vas bo očaralo!

Težavnostna stopnja
Dolžina 6,55 km
Nagib 3 %
Najnižja točka 1042 m
Najvišja točka 1254 m
Višinska razlika 212 m
Prenesi GPX